Vanaf het begin was een PV-systeem op het dak van een werfkeet onbekend terrein voor iedereen die bij het project betrokken was, maar dankzij de toegewijde samenwerking en knowhow van elk individu konden we het project in zeer korte tijd opleveren.

Terug naar Mensen bij STRABAG

Nikolaus

Niko werkt als bouwtechnicus bij STRABAG en is naast LEAN.Construction ook verantwoordelijk voor duurzaamheid, energiebeheer en afvalbeheer. In dit interview vertelt hij hoe de bouwplaats op het Nordbahnhof in Wenen van groene energie wordt voorzien.

Project:
Nordbahnviertel is een woonwijk in Wenen.
Maatregelen:
Fotovoltaïsch systeem en efficiënte lichtbronnen
CO2 bespaard:
14.036 kilogram per jaar

Hoe draag jij of jouw project precies bij aan het duurzamer maken van STRABAG?

De elektriciteit die wordt geproduceerd door ons PV-systeem is 100% duurzaam en voorziet onze bouwplaats elke dag rechtstreeks van groene energie. Zo gebruiken we de zonuren om onze constructie te bouwen. Op een dag met mooi weer zijn onze bouwvakkers gemotiveerder en werken onze kranen en apparatuur duurzamer. Door het elektriciteitsverbruik met slimme meters te meten, kunnen we voor het eerst de elektriciteitsverbruikscurve van een grote bouwplaats visualiseren en evalueren om vervolgens conclusies trekken.

Als gevolg hiervan zijn we erachter gekomen dat in de winter niet de kranen of het bouwmaterieel de grootste elektriciteitsverbruikers zijn, maar de elektrische convectoren in onze containers. Dit bewustzijn, in combinatie met gebruikersgedrag, stelt ons in staat om ons verbruik te verminderen en zo energie en kosten te besparen.

Met enkele honderdduizenden lichturen van de containerverlichting en de kraanspots loont de overstap naar LED-armaturen. De energiebesparing per diffusorarmatuur in onze container bedroeg 45% en 65% voor een LED-kraanarmatuur. Deze aanpassingen vergden weinig inspanning en kunnen eenvoudig op elke bouwplaats worden geïmplementeerd.

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor jou?

Duurzaamheid en zorgvuldig gebruik van hulpbronnen gaan ons allemaal aan. Klimaatverandering is nu een realiteit en het is hoog tijd dat we tegenmaatregelen nemen. Ieder van ons kan een bijdrage leveren. Omdat ik ben opgegroeid in een duurzaamheidsbewuste omgeving, is het voor mij vanzelfsprekend om ook in mijn professionele leven veel belang te hechten aan het onderwerp duurzaamheid. Het PV-systeemproject dat is geïmplementeerd en de besparings- en optimalisatiemogelijkheden die daardoor zijn ontstaan, zijn een eerste stap die hopelijk door anderen zal worden gevolgd.

Wat motiveerde je om dit project te starten?

  • Ik ben gemotiveerd om samen als team nieuwe wegen in te slaan.

Vanaf het begin was een PV-systeem op het dak van een container onbekend terrein voor iedereen die bij het project betrokken was, maar dankzij de toegewijde samenwerking en knowhow van elk individu hebben we het project in zeer korte tijd opgeleverd. Dit toonde op kleine schaal aan dat we bij STRABAG zeer goed in staat zijn om grootse dingen te bereiken door gebruik te maken van de synergie tussen verschillende afdelingen.

Wat boeit je aan je baan?

Van kinds af aan ben ik al gefascineerd door de bouw. Als er bouwwerkzaamheden waren, keek ik er met belangstelling naar. Nu, als technicus op de bouwplaats, kan ik niet alleen volgen wat er gebeurt, maar ook veel dingen ontwerpen of optimaliseren in mijn verantwoordelijkheidsgebied en zo elke dag mijn bijdrage leveren met creatieve ideeën voor het succes van het project.

Beschrijf je loopbaan bij STRABAG in drie woorden.

Veelzijdig, gevarieerd, fascinerend.

#iworkonprogressvideo Niko, bouwtechnicus