LEAN.Construction gaat over het efficiënter maken van bouwprojecten en het minimaliseren van verspilling van materialen, tijd en arbeid. We denken in processtappen en daarom zijn onze bevindingen niet beperkt tot één project, maar zijn ze overdraagbaar.

Terug naar Mensen bij STRABAG

Anna

Anna is procesadviseur in het LEAN.Construction team bij STRABAG. In dit interview vertelt ze hoe teams kunnen samenwerken om optimale bouwprocessen te ontwerpen met behulp van LEAN-methoden en zo bij te dragen aan duurzaamheid en CO2-reductie.

Meten:
Procesoptimalisatie met LEAN.Construction
CO2 bespaard:
3.640 kilo in één project
  • Veel kleine fakkels maken ook een vuurtoren.

Hoe draag je precies bij aan duurzaamheid met LEAN.Construction?

In tegenstelling tot sommige andere beweringen, kan ik niet één spectaculair vuurtorenproject presenteren. LEAN.Construction is niet als een vuurtoren, maar als vele, vele kleine fakkels - maar samen schijnen ze minstens zo helder door de hele Groep als het grote vuur van een vuurtoren.

LEAN.Construction gaat over het efficiënter maken van bouwprojecten en daarmee het minimaliseren van verspilling van materialen, tijd en arbeid. We denken in processtappen en daarom zijn onze bevindingen niet beperkt tot één project, maar zijn ze overdraagbaar. Als we alle bouwplaatsen van de Groep samen nemen, is er dus een enorm potentieel. Het doel is om verspilling te voorkomen en alle belanghebbenden bij het proces te betrekken.

Kun je ons een voorbeeld geven?

Een bouwproject wordt gepland door LEAN-methoden toe te passen en het proces wordt geoptimaliseerd met alle betrokkenen. Dit bespaart ongeveer vijf weken bouwtijd. Tijdens deze vijf weken zijn er geen ritten van werknemers of leveranciers van en naar de bouwplaats, is er geen elektriciteit op de bouwplaats nodig en verbruiken de bouwmachines geen diesel. Daar komen nog de besparingen bij die we dankzij de gedetailleerde cyclus al in deze periode hebben gerealiseerd, zoals geen onnodige stilstandtijden, minder vrachtwagenritten, minder energie-intensieve kraan- en machinebewegingen en geen verspilling van materialen en grondstoffen. Dit alles bespaart tijd, geld en CO2.

Wat vind je het uitdagendst aan je werk?

Voordat ik civiele techniek ging studeren, heb ik een sociale opleiding gevolgd. Als LEAN procesbegeleider kan ik beide aspecten combineren: mijn technische expertise en het menselijk-sociale vlak. Ik vind het geweldig om met de bouwteams te werken! Wat we samen uitwerken in de workshops kan meteen worden geïmplementeerd en heeft een merkbaar effect in het dagelijkse werk van het bouwteam.

Hoe zou je jouw loopbaan bij STRABAG in drie woorden beschrijven?

Veelzijdig. Motiverend. Uitdagend.

Vooral het begin was als een sprong in koud water: veel nieuwe uitdagingen, het onbekende leven op de bouwplaats. Je hebt echt uithoudingsvermogen nodig. Maar ik kom van de Traunsee (let op: op 191 m hoogte het diepste meer van Oostenrijk met een gemiddelde temperatuur van 20 graden in de zomer (juni tot augustus)) - koud water heeft me nooit afgeschrikt.

#iworkonprogress Video - Anna, procesbegeleider